ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΤΕΡΤΣΑ ΒΙΑΝΝΟΥ







Τα Τέρτσα είναι ένα πολύ μικρό χωριό που βρίσκεται 91km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 54km νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο Μύρτος και τη Ψαρή Φοράδα. 
Βρίσκεται σε μια αρκετά πράσινη, για τα δεδομένα της περιοχής, κοιλάδα που το χειμώνα βρέχεται από τον ποταμό Τσούνα. Μέσα στο μικρό φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός υπάρχει και μια πηγή με γλυκό νερό.
Τα Τέρτσα έχουν λίγους κατοίκους, οι οποίοι κατάγονται κυρίως από το ορεινό χωριό του Συκολόγου, που βρίσκεται 7.5km βορειότερα.
 Παλαιότερα, τα κτίσματα του οικισμού ήταν αποθήκες για τα χαρούπια και τα κίτρα που παράγονταν στην περιοχή. Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται ακόμη με την γεωργία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπανάνας, αλλά και υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι κλπ). Κοντά στον οικισμό υπάρχει ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Μπροστά στο χωριό απλώνεται μια ήσυχη παραλία με χοντρή σταχτιά άμμο και υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Το χωριό δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένο, διατηρώντας τη μοναδική αυθεντικότητα του.



Στη παραλία μπροστα
 απο τη ταβερνα 
 υπάρχουν ομπρέλες,
 αλλά μπροστά από τον οικισμό υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. Στο δυτικό άκρο της παραλίας υπάρχει ένας υπέροχος στρογγυλός βράχος, πίσω από τον οποίο σχηματίζεται μια δεύτερη μικρότερη παραλία, το Ψαροχάρακο, ακόμη πιο όμορφη από την πρώτη! Εκεί οδηγεί κι ένας σύντομος βατός χωματόδρομος που ξεκινάει από τον οικισμό.

Τα Τέρτσα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και αποτελούν ένα από τους τελευταίους αυθεντικούς τόπους της Κρήτης, που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε. Εδώ θα ανακαλύψετε πώς ήταν η Κρήτη πριν πολλές δεκαετίες.